Świętokrzyski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża Kielce
  • 14 listopada 2016r.  w ramach działań towarzyszących POPŻ przeprowadzono prelekcję na temat : „Przeciwdziałanie marnowaniu żywności”. Do udziału zaproszono beneficjentów z gminy Dwikozy i Wilczyce. Na spotkaniu pracownicy PSSE Sandomierz omówili zagadnienia związane z prawidłowym  przechowywaniem i obróbką żywności.

    Na bazie  filmów dydaktycznych i prelekcji omówiono pięć kroków do bezpiecznej żywności: utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności. Każdy krok został dokładnie przeanalizowany -dlaczego należy postępować tak, a nie inaczej- i zilustrowany.

    Na spotkaniu była też mowa o zdrowym odżywianiu a przede wszystkim o spożywaniu jak najmniejszej ilości soli, która jest szkodliwa dla naszego organizmu i może spowodować wiele chorób. Przedstawiono podstawowe zalecenia jak ograniczyć ilość soli w diecie i czym można ją ewentualnie zastąpić.  Celowością działań jest zapobieganie chorobom i marnowaniu żywności.

     

     

        Urszula Gryndzia

        OR PCK Sandomierz

    Przecztaj również:

    Od października 2018r. ruszyła kolejna VI edycja programu „Dziel się Uśmiechem”, w trakcie której odbywają się zajęcia edukacyjne w pięciu województwach w tym w woj. świętokrzyskim, min. w Kielcach. W dniu 8 stycznia, w szkole Podstawowej Nr 33 w Kielcach, w zajęciachczytaj więcej!