Świętokrzyski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża Kielce
  • 14 listopada 2016r.  w ramach działań towarzyszących POPŻ przeprowadzono prelekcję na temat : „Przeciwdziałanie marnowaniu żywności”. Do udziału zaproszono beneficjentów z gminy Dwikozy i Wilczyce. Na spotkaniu pracownicy PSSE Sandomierz omówili zagadnienia związane z prawidłowym  przechowywaniem i obróbką żywności.

    Na bazie  filmów dydaktycznych i prelekcji omówiono pięć kroków do bezpiecznej żywności: utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności. Każdy krok został dokładnie przeanalizowany -dlaczego należy postępować tak, a nie inaczej- i zilustrowany.

    Na spotkaniu była też mowa o zdrowym odżywianiu a przede wszystkim o spożywaniu jak najmniejszej ilości soli, która jest szkodliwa dla naszego organizmu i może spowodować wiele chorób. Przedstawiono podstawowe zalecenia jak ograniczyć ilość soli w diecie i czym można ją ewentualnie zastąpić.  Celowością działań jest zapobieganie chorobom i marnowaniu żywności.

     

     

        Urszula Gryndzia

        OR PCK Sandomierz

    Przecztaj również:

    W dniu 27.06.2018 r. na terenie Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłu została otwarta pierwsza w naszym mieście wypożyczalnia rowerów  trójkołowych   (rehabilitacyjnych). Z wypożyczalni będą mogły korzystać dzieci oraz młodzież przebywająca  w Ośrodku jak  również czytaj więcej!

    Szanowni Państwo, Narodowe Centrum Krwi serdecznie zaprasza na ogólnopolski event promujący honorowe krwiodawstwo pn. „Trasa Czerwonej Nitki”, realizowany w ramach programu polityki zdrowotnej „Zapewnienie samowystarczalności Rzeczypospolitej Polskiej w krew i jej składniki na lata 2015 –czytaj więcej!